Jer dobar proizvod je dobar proizvod !
Vinogradar
:::: Vrijeme ::::
:::: Marketing ::::
:::: Najnovije ::::
Nema zapisa.
::::Vinogradar i vino ::::
    Dobro došli na moj blog, ima tu svega od vinogradarstva, vinarstva, podrumarstva i svega što je u vezi s time ! Nadam se da će svatko naći ono što ga zanima o vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu na ovom Blogu.

   Blog je osmišljen kao pomoć za sve koji žele naučiti više, a isto tako  i mjesto gdje možete vi dati savjete, kako meni tako i drugima da postanemo bolji  vinogradari , vinari i podrumari.
   

  Na Blogu možete pronači korisne savjete u vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu, aktualna zbivanja, preporuke, zanimljivosti, korisne linkove, Zakonske odredbe, istraživanja, nove naslove knjiga, ponešto o voćarstvu i mnogo drugih interesantnih činjenica iz života vinogradara, vinara i podrumara !

    Zato ne propustite priliku i uključite se aktivno u izradu Bloga svojim komentarima, pitanjima, savjetima.

    Uputite pitanja, ispravite ako griješim, poučite me ako ne znam dovoljno ! Sve je dozvoljeno, jer jedan zna, ali mnogi znaju više !

Zahvalan sam na svakom komentaru, pitanju, pokudi i pohvali !

U ZDRAVLJE !!!
.
Blog
utorak, veljača 12, 2008

    Nakon pripreme površine za sadnju vinove loze na red dolazi odabir sorte vinove loze koju ćemo uzgajati. Ukoliko smo obični entuzijasti koji se vinogradarstvom i vinarstvom bave iz hobija odabir sorte vinove loze će isključivo ovisiti o tome što mi želimo, dakle subjektivan odabir. Međutim ako odabiremo sortu za profesionalno bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom onda je situacija sasvim drugačija i moramo u obzir uzeti puno čimbenika. Planiranje sadnje se temelji na odabiru sorte, podloge, uzgojnog oblika, razmaku sadnje i obradi tla i prije svake radnje preporuča se konzultacija sa stručnim osobama (agronomima).
    Prilikom odabira sorte vinove loze za sadnju, uvelike će pomoći popis priznatih kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj. U tablici je navedeno 196 sorti vinove loze koje su priznate u RH, a prilikom odabira dobro promislite koja sorta će zadovoljiti Vaše potrebe, a preporučamo da se i nakon osobnog odabira posavjetujete sa stručnim osobama (agronomima).




POPIS PRIZNATIH KULTIVARA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Vitis vinifera L. - Vinova loza - stolne sorte - dessert grape
1. AGADA I BLANCHE = AGADA I BIJELI
2. ALPHONSE LAVALLE = ALFONS LAVALE
3. AURORA
4. BIJELO ZIMSKO = JARAMA
5. CALMERIA = KALMERIJA
6. CARDINAL = KARDINAL
7. CHASSELAS DORÉ = ŠASLA BIJELA, PLEMENKA BIJELA, GUTTEDEL, BIJELA ŽLAHTINA
8. CHASSELAS MIRISAVA = ŠASLA MIRISAVA
9. CHASSELAS MISQUO = ŠASLA MUSKATNA, PLEMENKA MUSKATNA, MUŠKATNA ŽLAHTINA
10. CHASSELAS ROUGE = CHASSELANS ROSO, ŠASLA CRVENA, PLEMENKA CRVENA, CRVENA ŽLAHTINA
11. CORNICHON BLANC = PIZZUTELLO BIANCO, KRIVAJA BIJELA, KRIVAČA BIJELA
12. CRVENI DRENAK = RAZAKLIJA, CRVENI VALANDOVSKI DRENAK
13. ČABSKI BISER = JULSKI MUŠKAT
14. DATTIER DE BOUYROUT = AFUZ-ALI, REGINA, BOLGAR, KARABURNU
15. EARLY MUSCAT = ERLI MUŠKAT
16. EMPEROR
17. FLAME TOKAY = FLEM TOKAJ
18. GROS VERT = GRO VER
19. IRSAI OLIVER = MUŠKAT IRŠAI OLIVER (K 11)
20. KALLILI = KALILI
21. KARMELITANKA
22. LIVAL
23. MALAGA
24. MATILDA
25. MICHELE PALIERI 2002.
26. MUSCAT D`ALEXANDRIE = ALEKSANDRIJSKI MUŠKAT, CIBIB, ZIBIBO
27. MUSCAT D`ADA
28. MUSCAT DE HAMBURG = MUŠKAT HAMBURG
29. MUSCAT MADAM MATHIASZ = MUŠKAT MADAM MATIJAS
30. MUSCATO ITALIA BIANCO = ITALIJA, MUŠKAT ITALIJA, I. P. NO-65
31. OLIVETTE NOIR = OLIVET CRNI
32. ORA 2002.
33. PALIERI 5
34. PANSE PRECOCE = PANS PREKOČE, PANS RANI
35. PERLETTE = PERLET
36. PERLON 2002.
37. PRIMIERA
38. PRIZMA 2002.
39. RANI MAGARAČI
40. REINE DES VIGNES BLANCHE = KRALJICA VINOGRADA
41. RIBOL
42. SAUVIS
43. SULTANINE BLANCHE = THOMPSON SEEDLESS, SULTANINA BIJELA, KIŠ-MIŠ
44. SUPER RANI BOLGAR = VRLO RANI AFUS-ALI
45. ŠLJIVA HERCEGOVAČKA
46. VICTORIA 2002.

Vitis vinifera L. - Vinova loza - vinske sorte - wine grape
1. AGADAY = AGADEJ
2. ALICANTE BOUSCEHET = ALIKAN BUŠE
3. ANCELLOTTA = ANČELOTA
4. BABICA 2002.
5. BABIĆ
6. BACCHUS
7. BAGRINA ROŠIE = BAGRINA CRVENA, BAGRINA
8. BARBERA
9. BENA
10. BIJELI KRSTAČ = KRSTA BIJELA
11. BLACK MAGIC 2005.
12. BLATINA
13. BLAUBURGER
14. BLAUER PORTOGIESER = PORTUGIZAC, PORTUGALKA, OPORTO
15. BLAUFRÄNKISCH = FRANKOVKA
16. BOGDANUŠA = BOGDANUŠA BIJELA
17. BORGONJA
18. BOTUN
19. BOUVIER = BOUVIJEOVA RANKA, RADGONSKA RANINA, RANINA, BOUVIJE
20. BRAJDA
21. BRATKOVINA = BRATKOVINA BIJELA
22. BUKET
23. CABERNET FRANC = KABERNE FRANK
24. CABERNET SAUVIGNON = KABERNE SOVINJON
25. CARIGNAN = KARINJAN
26. CETINKA
27. CHARDONNAY = ŠARDONE
28. CHASSELAS = ŠASLA
29. CINSAUT = SENSO
30. CLAIRETTE BLANCHE = KLARET BIJELA
31. CLAIRETTE ROSÉ = KLARET CRVENA
32. CRLJENAK
33. CRLJENAK KAŠTELANSKI = ZINFANDEL = PRIMITIVO 2002.
34. DEBIT = PULJIŽANAC
35. DEMIR KAPIJA 2005.
36. DIŠEĆA BELINA = PETRINJSKA RANINA
37. DIŠEĆA RANINA = PETRINJSKA RANINA 2002.
38. DOBRIČIĆ
39. DORNFELDER
40. DRNEKUŠA
41. ESMERALD RIESLING = ESMERALD RIZLING
42. EZERJO
43. FURMINT BLANC = MOSLAVAC, ŠIPON
44. GALICA
45. GAMAY BEAUJOLAIS = GAME BOŽOLE
46. GAMAY NOIR = GAME CRNI
47. GAMAY TENTUINOIR = GAME BOJADISER
48. GEGIĆ
49. GEWUERZ TRAMINER = TRAMINAC MIRISAVI, TRAMINAC CRVENI, TRAMINAC
50. GRENACHE BLANC = GRENAŠ BIJELI
51. GRENACHE NOIR = GRENAŠ CRNI
52. GRK
53. GUSTOPUPICA
54. HARSLEVELVE = LIPOVINA, LIPOLIST
55. HRVATICA
56. INCROCCIO MANZONI 6.0.13.
57. JAPUDŽAK
58. KADARKA = SKADARKA, FÜSZERES KADARKA
59. KADARUN
60. KAVČINA CRNA = ŽAMETOVKA
61. KERNER
62. KLEŠČEC 2005.
63. KOMOŠTRICA
64. KRALJEVINA = IMBRINA, KRALJEVINA CRVENA
65. KRATOŠIJA
66. KREACER
67. KRKOŠIJA
68. KUJUNDŽUŠA = TVRDAC
69. KURTELAŠKA = KURTELAŠKA BIJELA
70. LASINA
71. LOVRIJENAC 2002.
72. LJUTUN = LJUTAC 2002.
73. MACCABEN BLANC = MAKABE BIJELI
74. MALBEC (Cot) 2006.
75. MALVAZIJA = MALVAZIJA ISTARSKA BIJELA
76. MALVAZIJA DUBROVAČKA
77. MARAŠTINA = RUKATAC
78. MARSELAN 2005.
79. MEDNA
80. MEKUJA
81. MERLOT = MERLAUT NOIR, MERLO
82. MLADENKA
83. MONTE PULICIANO = MONTE PULIČIANO
84. MORIO MUSCAT
85. MOSCADELLA = MUSKADELA
86. MOURVEDRE = MURVEDER
87. MÜLLER THURGAU = RIZVANAC
88. MÜLLER THURGAU-KLON BR. 50 1990. Jaeg
89. MUSCAT Á PETIT GRAIN (M. BLANC DE FRONTIGNAN) = MUŠKAT FRONTINJAN, MUŠKAT BIJELI, MUŠKAT RUMENI, MUŠKAT ŽUTI
90. MUSCAT GROGUANT
91. MUSCAT OTTONEL = MUŠKAT OTONEL
92. MUSCATO CANELLI = MUŠKAT KANELI
93. MUŠKAT RUŽA POREČKI 2005.
94. NEOPLANTA
95. NEUBURGER = NOJBURGER
96. NINČUŠA
97. OKATAC CRNI
98. OKATAC CRNI = GLAVINUŠA 2002.
99. OKATICA BIJELA
100. OPAČEVINA
101. PALARUŠA
102. PETIT VERDOT 2005.
103. PINELLA
104. PINOT BLANC = PINO BIJELI, BURGUNDAC BIJELI
105. PINOT GRIS = PINO SIVI, BURGUNDAC SIVI
106. PINOT NOIR = PINO CRNI, BURGUNDAC CRNI
107. PLAVAC MALI
108. PLAVAC VELIKI
109. PLAVAC ŽUTI = PLAVEC ŽUTI, PLAVEC RUMENI
110. PLAVKA = PLAVINA
111. PLESKUNACA
112. PLOVDINA = SLANKAMENKA CRVENA, PLOVDINA CRVENA
113. POŠIP = POŠIP BIJELI
114. PRČ
115. PROKUPAC = KAMENIČARKA, SKOPSKO CRNO
116. PROSECCO - PROŠEK
117. RANFOL = ŠTAJERSKA BELINA
118. RANINA BIJELA
119. REBULA BIJELA
120. REFOSCO = REFOŠK, REFOŠKO CRNI, TERAN
121. REISLING ITALICO - OLASZ RIZLING = TALIJANSKI RIZLING, GRAŠEVINA, LAŠKI RIZLING
122. RIESLING WISSER (RHEINRIESLING) = RAJNSKI RIZLING
123. RIZLING, BIJELI - RAJNSKI-KLON 198 1990. IRW
124. RIZLING, BIJELI - RAJNSKI-KLON 239 1990. IRW
125. RKACITELI
126. ROTER VELTLINEC = VELTLINAC CRVENI
127. RUBY CABERNET
128. RUŽEVINA
129. RUŽICA CRVENA = KEVEDINKA, CRVENA DINKA
130. SAINT-LAURENT = ŠENTLOVRENKA, LOVRIJENAC
131. SANGIOVEZE = SANĐOVEZE
132. SAPERAVI
134. SAUVIGNON BLANC = SOVINJON, MUŠKATNI SILVANAC, SOVINJON BIJELI
135. SAVIGNIN BLANC = TRAMINAC BIJELI
136. SAVIGNIN ROSE = TRAMINAC CRVENI, TRAMINAC RDEČI, PIROS TRAMINI
137. SCHEUREBE
138. SEMILLON = SEMION, SEMIJON
139. SILVANER GRUEE = SILVANAC ZELENI, RIZLING SILVANI ZÖLD
140. SIRMIUM
141. SLANKAMENKA
133. SLATKI ZELENAC
142. SMEDEREVKA
143. STANUŠINA
144. SUBLIMA 2005.
145. SUŠĆAN
146. SUŠIĆ
147. SYRAH CRNI = SIRAH
148. ŠIPELJ
149. ŠKRLET 2002.
150. TERET BOURET
151. TIKVEŠKA
152. TOCAI FRIULANO = TOKAJ, ISTARSKI TOKAJ
153. TOURIGA NACIONAL 2005.
154. TRBLJAN = KUČ
155. TREBBIANO TOSCANO = UGNI BLANC, JUNI BLAN
156. TRNJAK 2005.
157. TROIŠĆINA CRVENA
158. TROLLINGER BLAUER = TIROLAN CRNI
159. VELTLINER GRÜN = VELTLINAC ZELENI
160. VELTLINER ROTER (VELTLINER ROUGE PRÉCOCE) = VELTLINAC CRVENI RANI, KORAI PIROS
161. VERDUZZO
162. VERDUZZO TREVIGIANO = VERDUCO TREVINJIANO
163. VIOGNIER 2006.
164. VLAŠKA 2002.
165. VRANAC
166. VUGAVA
167. ZAČINAK = ZAČINJAK
168. ZADARKA
169. ZELENIKA
170. ZLATARICA
171. ZLATARICA BLATSKA 2002.
172. ZWEIGELT
173. ŽILAVKA
174. ŽIŽAK
175. ŽLAHTINA
176. ŽUPLJANKA

batmanrw @ 10:17 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
:::: Sponzor naš svagdašnji ::::
:::: Aktualno ::::
 
:: Odmah poslije berbe grožđa ::

E da, kad su berači pobrali grozdje dođe vrijeme da se gazda uhvati vještičje metle i od grozdja vina napravi. Ima više načina prerade grožđa koje hoby vinogradari najčešće koriste, a gospoda agronomi Stipe Stipić i Ivan Pribanić su izdvojili tri najčešća... Opširnije...

:: Berba grožđa ::
Kada započeti s berbom grožđa ? Koliko šečera ? Čime mjeriti ? Na što obratiti pažnju ??? .... Ma ima milijun pitanja koja nas svake godine pred berbu počnu brinuti, a na sva pitanja vrlo jednostavne odgovore možete pronači... Opširnije...
:: Najzdravije vino na svijetu ::
Najzdravije vino na svijetu čisti arterije Ovih je dana počela prodaja najzdravijeg vina na svijetu koje bi trebalo doprinijeti nestajanju masnoće koja se stvara u arterijama i smanjivanju rizika od srčanog udara... Opširnije...
:: Crno vino za zdravlje ::
Ukoliko još niste podlegli najavama Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima te i dalje pušite, onda barem sebi pomozite i sačuvajte svoje zdravlje (koliko je to moguće) u granicama normale, a vidjet ćete da se to može i spajanjem ugodnog i korisnog.... Opširnije...
:: Crna pjegavost (Phomopsis viticola) ::
Što reči nego da se u zadnje vrijeme toliko raširila da neki vinogradari več govore o pravoj pošasti koju je vrlo teško iskorijeniti te treba biti vrlo ustrajan u njenu suzbijanju, a naročito njenih potencijalnih uzročnika. Opširnije...
:: Stolne sorte grožđa - Sultanina bijela ::
Stolna sorta grožđa bez koštica, vodeća sorta u svijetu za proizvodnju suhog grožđa. Opširnije...
:: Doziranje i koncentracija pesticida ::
Sve dok se za zaštitu bilja koristila klasična prskalica na ručni odnosno vučeni pogon nije bilo većih odstupanja od dozacije tj. količine pesticida po jedinici površine. Opširnije...
:: Peronospora (plamenjača) vinove loze ::
Peronospora se pojavljuje na svim organima loze. Najkarakterističniji simptomi javljaju se na lišću, cvijetovima i grozdovima. Opširnije...


:: Zimsko špricanje vinove loze ::
Prednost prskanja u fenofazi mirovanja - fenofaza A pup u mirovanju (sl. 1) je ta što jednim prskanjem možemo suzbiti više bolesti i štetnika. Opširnije...
:: Uzgojna rezidba vinove loze ::
Prve godine cijep se reže kao i uvijek na 1 do 2 razvijena pupa. U toku te godine se ne plijevi i sve mladice vežu se uz kolac. Opširnije...
:: Pravila rezidbe ::
Opće je pravilo rezidbe da se uz lucanj, kondir ili rodni reznik ostavlja obavezno jedan prigojni reznik sa 1 do 2 pupa, a smješten je najčešće u neposrednoj blizini lucnja, kondira, odnosno reznika. Opširnije...
:: Rezidba / orezivanje mladog vinograda ::
Rezidba vinove loze prvih 4-5 godina poslije sadnje vinograda presudna je za njegov uspješan razvoj i što ekonomičnije iskorištavanje u godinama pune redovite rodnosti. Opširnije...
:: Vrijeme rezidbe vinove loze ::
Vinovu lozu možemo rezati od jeseni, čim padne lišće, pa sve do pred kretanje vegetacije u proljeće do kraja travnja. Sa stanovišta sigurnosti uvijek je bolje rezidbu (ako je to organizacijski moguće) provesti bliže proljeću, jer kasnije orezana loza kasnije "kreće" pa ima više šansi da izbjegne kasne proljetne mrazeve i smrzavice. Opširnije...
:: Rezidba voća ::
Najbolje vrijeme za rezidbu kod voćki i grmova je u pravilu veljača i ožujak odn. srpanj i kolovoz. Ako svoju voćku želite oplemeniti te skupiti jednogodišnje snažne mladice, tzv. šibe, onda je to najbolje napraviti u travnju. Opširnije...


:: Ukupne kiseline u vinu ::
Većina vinogradara - vinara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj muku muče što učiniti s viškom ukupnih kiselina u vinu. Za razliku od sjeverozapadne Hrvatske, vinogradari južne Hrvatske, muku muče, kako im ukupna kiselina, ne bi, tokom fermentacije...Opširnije...
:: Kako odabrati pravo vino za određenu priliku? ::
Odabrati pravo vino za određenu priliku jednako je uzbudljivo kao i vino samo po sebi. Potpuno je krivo mišljenje da je neko vino bolji izbor zato što je skuplje. Opširnije...
:: Vino za pse ::
Preporučeno i od strane veterinara. Mnogi svoje četveronožne ljubimce tretiraju kraljevski a da tako i ostane pobrinuo se Bark Vineyards proizvevši vino za pse. Opširnije...


:: Poklade i Korizma ::
U to se doba po kućama, osim mirisa krafni, širi i miris kiselog zelja koje je tih dana obavezno na jelovniku. Na selima se još uvijek jede pomalo zaboravljeno prisiljeno zelje. Opširnije...
:: Poticaji ::
Preduvjet je svega da se Obiteljsko Poljoprivredno Gospodarstvo nalazi u upisniku poljoprivrednih proizvođača i da su u upisnik upisane čestice na kojima se planira podići nasad. Opširnije...
:: Čuvanje i priprema loznih cijepova ::
Ozbiljni vinogradari, kao i pojedine udruge vinogradara nabavu sadnog materijala počinju odmah nakon berbe. Stoga ćemo u ovom članku pokušati dati nekoliko savjeta kako lozne cjepove sačuvati do vremena sadnje. Opširnije...
:: Radovi u veljači ::
U Kontinentalnoj Hrvatskoj rezidba vinograda započinje tijekom veljače dok je u Primorskoj Hrvatskoj rezidba već mogla biti obavljena ukoliko su vremenske prilike bile povoljne. Opširnije...
:: Odabir sorte vinove loze ::
Nakon pripreme površine za sadnju vinove loze na red dolazi odabir sorte vinove loze koju ćemo uzgajati. Ukoliko smo obični entuzijasti koji se vinogradarstvom i vinarstvom bave iz hobija odabir sorte vinove loze. Opširnije...
:: Analiza tla ::
Samo kemijskom kontrolom tla možemo saznati kakvo je ono doista, pa analiza tla postaje nužnost za modernu poljoprivredu. U pravilu je tako da možemo povećati prinose ako smanjimo kiselost tla. Opširnije...
:: Priprema površine za sadnju vinove loze ::
Vinova loza je višegodišnja kultura koja ostaje na zasađenom mjestu min. 30. godina, mada imamo i nasade starije od 50. godina što uvelike ovisi o intenzitetu proizvodnje. Zato je potrebno da se tlo dobro pripremi jer kasnijim korekcijama je vrlo teško nadomjestiti početne pogreške. Opširnije...

:::: Popevke ::::

Vinska popevka...

Nikaj na svetu lepšega ni

Nego gorica kada rodi

Kumek moj dragi . . . . . .

Kada pak dojde sveti Mihajl

Grozdje dozreva, ja ga bum bral

Kumek moj dragi . . . . . . . .. . .

Onda pak dojde sveti Martin
On ga bu krstil, ja ga bum pil
Kumek moj dragi daj se napij
Dugo nas nebu daj se ga vži....


Ono kaj srćeku....

Ono kaj srčeku najviše godi
Bez čega nam živeti ni
Mlada pucica srcu ljubica
Daj nam Bože daj Ve jemput
na toj črnoj zemlji raj!

Index.hr
Nema zapisa.