Jer dobar proizvod je dobar proizvod !
Vinogradar
:::: Vrijeme ::::
:::: Marketing ::::
:::: Najnovije ::::
Nema zapisa.
::::Vinogradar i vino ::::
    Dobro došli na moj blog, ima tu svega od vinogradarstva, vinarstva, podrumarstva i svega što je u vezi s time ! Nadam se da će svatko naći ono što ga zanima o vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu na ovom Blogu.

   Blog je osmišljen kao pomoć za sve koji žele naučiti više, a isto tako  i mjesto gdje možete vi dati savjete, kako meni tako i drugima da postanemo bolji  vinogradari , vinari i podrumari.
   

  Na Blogu možete pronači korisne savjete u vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu, aktualna zbivanja, preporuke, zanimljivosti, korisne linkove, Zakonske odredbe, istraživanja, nove naslove knjiga, ponešto o voćarstvu i mnogo drugih interesantnih činjenica iz života vinogradara, vinara i podrumara !

    Zato ne propustite priliku i uključite se aktivno u izradu Bloga svojim komentarima, pitanjima, savjetima.

    Uputite pitanja, ispravite ako griješim, poučite me ako ne znam dovoljno ! Sve je dozvoljeno, jer jedan zna, ali mnogi znaju više !

Zahvalan sam na svakom komentaru, pitanju, pokudi i pohvali !

U ZDRAVLJE !!!
.
Blog
utorak, veljača 26, 2008
    Opće je pravilo rezidbe da se uz lucanj, kondir ili rodni reznik ostavlja obavezno jedan prigojni reznik sa 1 do 2 pupa, a smješten je najčešće u neposrednoj blizini lucnja, kondira, odnosno reznika, dakle na istom ogranku.

        Uloga prigojnog reznika (1 do 2 pupa) jest da se iz njegovih pupova razviju nerodne mladice koje će se bolje razviti i dozoriti nego ako donose rod. Ovakva nerodna mladica dat će najbolju rozgvu za rod u slijedećoj godini, pa je zato i nazivamo "prigojnom".

        Prigojni reznik stajat će uglavnom na dvogodišnjem drvu, a samo u iznimnim slučajevima ostat će isti na starom drvu (može dobro poslužiti za pomlađivanje; odnosno smanjenje visine čokota).


        Kod nekih uzgojnih oblika reznici i lukovi mogu istovremeno služiti i kao rodno i kao prigojno drvo (račvasti uzgoj, kordonci Royat i Sylvoz - sl. 1.) .

        Slabim opterećenjem čokota rodnim drvom smatra se ako broj rodnih pupova ne prelazi 10, srednjim 10 do 40 pupova, a jakim opterećenjem ako ono iznosi 40 do 60 pa i više (na kordoncima i uopće kod čokota veće "ekspanzije", širih razmaka sadnje i povišenog uzgoja).

        Zatim treba znati da su pupovi na osnovi i na vrhu mladica slabije razvijeni, a najbolje u sredini. Svi pupovi ne nose začetke grozdova i mladice koje se iz njih razvijaju nisu rodne.

        Štetno je i ekonomski neopravdano ako čokote u dobroj "kondiciji" opterećujemo malim brojem pupova. Tada mladice previše bujaju, dobivaju mekše i spužvastije (poroznije) staničje pa nedovoljno dozore (odrvene) te takve rozgve lakše pozebu (smrznu). Zatim jače izbijaju zaperci, a cvasti i grozdovi se redovito osipaju ( budu rehuljavi ). Previše "oštra" rezidba na reznike umanjuje "vitalnost polena" uz osipanje cvata. Općenito oštra rezidba "depresivno" djeluje, jer se smanjuje vegetativni porast i rodnost čokota.

        Naprotiv, duga rezidba pojačava razvitak lisne mase, a to povoljno utiče na dozrijevanje rozgve te formiranje rodnih pupova i klijavost polena, kao i bolju opskrbu čokota rezervnim hranjivima (škrob-šećer). U tom treba naći mjeru, jer duga rezidba može imati za posljedicu suvišan broj grozdova koje treba naknadno prorjeđivati. Jako opterećeni, posebno mladi čokoti, u slijedećoj godini pokazuju znakove slabijeg porasta i rodnosti.

        Najveći potencijal rodnosti čokot postiže između 7. do 15. godine, a nakon tog vremena iz godine u godinu rodnost postupno opada. U toj dobi rezidba mora biti "umjerenija", a gnojidba redovitija i što bolje izbalansirana NPK gnojivima i mikroelementima.

        Ako ne raspolažete podacima iz stručne literature o načinima rezidbe (opterećenju rodnim pupovima) za pojedine sorte, a posebno za "nove" koje se uvode u sortiment određenog rajona ili podrajona-vinogorja, tada treba "iskustveno" (pokusima) utvrditi da li dotična sorta zahtijeva kratki ili dug rez (na lucnjeve) ili mješoviti rez (na kondire i lucnjeve). U rezidbi nećete pogriješiti ako sortu u koje su pupovi na osnovi rodni režete; "kratko" a sorte u kojih rodni pupovi poču roditi od 3 do 5 "nodija" od osnove rozgve, režete na duge reznike ili kratke do duge lucnjeve.

        Zobatice (stolne sorte) u pravilu režemo na kondire i reznike da grozdovi budu veći i ljepši (atraktivniji). Sorte s velikim grozdovima režu se obično kratko ili na srednje-dugo rodno drvo, a sorte s, malim grozdovima režu se većinom na dugo rodno drvo. Isto tako sorte bujnije, vegetacije i na bujnijoj podlozi režemo na dugo rodno drvo. Na plodnim i vlažnijim tlima treba čokote jače opteretiti, a manje na sušnijim (skeletnim) tlima toplijega klimata. Na starijim i oslabljenim čokotima treba primijeniti kratku ili izmjeničnu rezidbu (na dvokraku ostaviti samo jedan lucanj s odgovarajućim prigojnim reznicama).

        Načini rezidbe za pojedine sorte:
  • Kratka, mješovita, ili duga - blatina, vranac, plavac mali, frankovka, teran, buvier, barbera crna, portugizac, plavina, žilavka, maraština, pošip bijeli, vugava, bogdanuša, kraljevina crvena, plemenka bijela i crvena, čapski biser, ezerio.
  • Mješovita, ili duga - muškat otonell, muškat žuti, burgundac bijeli, silvanac, rajnski rizling, graševina, začinak, merlot, cabernet franc, burgundac crni, perletta, muškat italia, drenak crveni. afus-ali, muškat hamburg, čauš, rizvanac, semillon, sauvignon.
  • Duga rezidba - traminac, gamay bojadiser, burgundac sivi, krstač, muškat ruža madelein angevine, cabernet sauvignon. Kratka rezidba - alfonse-lavale, kraljica vinograda, kardinal, plovdina, ružica crvena, kreaca, kavčina crna, kadarun.
 
        Ako za neku sortu kažemo da zahtjeva dugačku rezidbu (na lucnjeve), recimo od 7 do 27 pupova, posve je, razumljivo da ćemo kod umjerenog opterećenja 8 do 12 pupova dobiti manje grožđa, ali s većim postotkom šećera. Ali isto tako sorta koja zahtijeva dugo rodno drvo (lucanj) podbacit će u rodu ako je obrežemo na reznike ili kondire.
batmanrw @ 11:56 |Komentiraj | Komentari: 0
:::: Sponzor naš svagdašnji ::::
:::: Aktualno ::::
 
:: Odmah poslije berbe grožđa ::

E da, kad su berači pobrali grozdje dođe vrijeme da se gazda uhvati vještičje metle i od grozdja vina napravi. Ima više načina prerade grožđa koje hoby vinogradari najčešće koriste, a gospoda agronomi Stipe Stipić i Ivan Pribanić su izdvojili tri najčešća... Opširnije...

:: Berba grožđa ::
Kada započeti s berbom grožđa ? Koliko šečera ? Čime mjeriti ? Na što obratiti pažnju ??? .... Ma ima milijun pitanja koja nas svake godine pred berbu počnu brinuti, a na sva pitanja vrlo jednostavne odgovore možete pronači... Opširnije...
:: Najzdravije vino na svijetu ::
Najzdravije vino na svijetu čisti arterije Ovih je dana počela prodaja najzdravijeg vina na svijetu koje bi trebalo doprinijeti nestajanju masnoće koja se stvara u arterijama i smanjivanju rizika od srčanog udara... Opširnije...
:: Crno vino za zdravlje ::
Ukoliko još niste podlegli najavama Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima te i dalje pušite, onda barem sebi pomozite i sačuvajte svoje zdravlje (koliko je to moguće) u granicama normale, a vidjet ćete da se to može i spajanjem ugodnog i korisnog.... Opširnije...
:: Crna pjegavost (Phomopsis viticola) ::
Što reči nego da se u zadnje vrijeme toliko raširila da neki vinogradari več govore o pravoj pošasti koju je vrlo teško iskorijeniti te treba biti vrlo ustrajan u njenu suzbijanju, a naročito njenih potencijalnih uzročnika. Opširnije...
:: Stolne sorte grožđa - Sultanina bijela ::
Stolna sorta grožđa bez koštica, vodeća sorta u svijetu za proizvodnju suhog grožđa. Opširnije...
:: Doziranje i koncentracija pesticida ::
Sve dok se za zaštitu bilja koristila klasična prskalica na ručni odnosno vučeni pogon nije bilo većih odstupanja od dozacije tj. količine pesticida po jedinici površine. Opširnije...
:: Peronospora (plamenjača) vinove loze ::
Peronospora se pojavljuje na svim organima loze. Najkarakterističniji simptomi javljaju se na lišću, cvijetovima i grozdovima. Opširnije...


:: Zimsko špricanje vinove loze ::
Prednost prskanja u fenofazi mirovanja - fenofaza A pup u mirovanju (sl. 1) je ta što jednim prskanjem možemo suzbiti više bolesti i štetnika. Opširnije...
:: Uzgojna rezidba vinove loze ::
Prve godine cijep se reže kao i uvijek na 1 do 2 razvijena pupa. U toku te godine se ne plijevi i sve mladice vežu se uz kolac. Opširnije...
:: Pravila rezidbe ::
Opće je pravilo rezidbe da se uz lucanj, kondir ili rodni reznik ostavlja obavezno jedan prigojni reznik sa 1 do 2 pupa, a smješten je najčešće u neposrednoj blizini lucnja, kondira, odnosno reznika. Opširnije...
:: Rezidba / orezivanje mladog vinograda ::
Rezidba vinove loze prvih 4-5 godina poslije sadnje vinograda presudna je za njegov uspješan razvoj i što ekonomičnije iskorištavanje u godinama pune redovite rodnosti. Opširnije...
:: Vrijeme rezidbe vinove loze ::
Vinovu lozu možemo rezati od jeseni, čim padne lišće, pa sve do pred kretanje vegetacije u proljeće do kraja travnja. Sa stanovišta sigurnosti uvijek je bolje rezidbu (ako je to organizacijski moguće) provesti bliže proljeću, jer kasnije orezana loza kasnije "kreće" pa ima više šansi da izbjegne kasne proljetne mrazeve i smrzavice. Opširnije...
:: Rezidba voća ::
Najbolje vrijeme za rezidbu kod voćki i grmova je u pravilu veljača i ožujak odn. srpanj i kolovoz. Ako svoju voćku želite oplemeniti te skupiti jednogodišnje snažne mladice, tzv. šibe, onda je to najbolje napraviti u travnju. Opširnije...


:: Ukupne kiseline u vinu ::
Većina vinogradara - vinara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj muku muče što učiniti s viškom ukupnih kiselina u vinu. Za razliku od sjeverozapadne Hrvatske, vinogradari južne Hrvatske, muku muče, kako im ukupna kiselina, ne bi, tokom fermentacije...Opširnije...
:: Kako odabrati pravo vino za određenu priliku? ::
Odabrati pravo vino za određenu priliku jednako je uzbudljivo kao i vino samo po sebi. Potpuno je krivo mišljenje da je neko vino bolji izbor zato što je skuplje. Opširnije...
:: Vino za pse ::
Preporučeno i od strane veterinara. Mnogi svoje četveronožne ljubimce tretiraju kraljevski a da tako i ostane pobrinuo se Bark Vineyards proizvevši vino za pse. Opširnije...


:: Poklade i Korizma ::
U to se doba po kućama, osim mirisa krafni, širi i miris kiselog zelja koje je tih dana obavezno na jelovniku. Na selima se još uvijek jede pomalo zaboravljeno prisiljeno zelje. Opširnije...
:: Poticaji ::
Preduvjet je svega da se Obiteljsko Poljoprivredno Gospodarstvo nalazi u upisniku poljoprivrednih proizvođača i da su u upisnik upisane čestice na kojima se planira podići nasad. Opširnije...
:: Čuvanje i priprema loznih cijepova ::
Ozbiljni vinogradari, kao i pojedine udruge vinogradara nabavu sadnog materijala počinju odmah nakon berbe. Stoga ćemo u ovom članku pokušati dati nekoliko savjeta kako lozne cjepove sačuvati do vremena sadnje. Opširnije...
:: Radovi u veljači ::
U Kontinentalnoj Hrvatskoj rezidba vinograda započinje tijekom veljače dok je u Primorskoj Hrvatskoj rezidba već mogla biti obavljena ukoliko su vremenske prilike bile povoljne. Opširnije...
:: Odabir sorte vinove loze ::
Nakon pripreme površine za sadnju vinove loze na red dolazi odabir sorte vinove loze koju ćemo uzgajati. Ukoliko smo obični entuzijasti koji se vinogradarstvom i vinarstvom bave iz hobija odabir sorte vinove loze. Opširnije...
:: Analiza tla ::
Samo kemijskom kontrolom tla možemo saznati kakvo je ono doista, pa analiza tla postaje nužnost za modernu poljoprivredu. U pravilu je tako da možemo povećati prinose ako smanjimo kiselost tla. Opširnije...
:: Priprema površine za sadnju vinove loze ::
Vinova loza je višegodišnja kultura koja ostaje na zasađenom mjestu min. 30. godina, mada imamo i nasade starije od 50. godina što uvelike ovisi o intenzitetu proizvodnje. Zato je potrebno da se tlo dobro pripremi jer kasnijim korekcijama je vrlo teško nadomjestiti početne pogreške. Opširnije...

:::: Popevke ::::

Vinska popevka...

Nikaj na svetu lepšega ni

Nego gorica kada rodi

Kumek moj dragi . . . . . .

Kada pak dojde sveti Mihajl

Grozdje dozreva, ja ga bum bral

Kumek moj dragi . . . . . . . .. . .

Onda pak dojde sveti Martin
On ga bu krstil, ja ga bum pil
Kumek moj dragi daj se napij
Dugo nas nebu daj se ga vži....


Ono kaj srćeku....

Ono kaj srčeku najviše godi
Bez čega nam živeti ni
Mlada pucica srcu ljubica
Daj nam Bože daj Ve jemput
na toj črnoj zemlji raj!

Index.hr
Nema zapisa.