Jer dobar proizvod je dobar proizvod !
Vinogradar
:::: Vrijeme ::::
:::: Marketing ::::
:::: Najnovije ::::
Nema zapisa.
::::Vinogradar i vino ::::
    Dobro došli na moj blog, ima tu svega od vinogradarstva, vinarstva, podrumarstva i svega što je u vezi s time ! Nadam se da će svatko naći ono što ga zanima o vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu na ovom Blogu.

   Blog je osmišljen kao pomoć za sve koji žele naučiti više, a isto tako  i mjesto gdje možete vi dati savjete, kako meni tako i drugima da postanemo bolji  vinogradari , vinari i podrumari.
   

  Na Blogu možete pronači korisne savjete u vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu, aktualna zbivanja, preporuke, zanimljivosti, korisne linkove, Zakonske odredbe, istraživanja, nove naslove knjiga, ponešto o voćarstvu i mnogo drugih interesantnih činjenica iz života vinogradara, vinara i podrumara !

    Zato ne propustite priliku i uključite se aktivno u izradu Bloga svojim komentarima, pitanjima, savjetima.

    Uputite pitanja, ispravite ako griješim, poučite me ako ne znam dovoljno ! Sve je dozvoljeno, jer jedan zna, ali mnogi znaju više !

Zahvalan sam na svakom komentaru, pitanju, pokudi i pohvali !

U ZDRAVLJE !!!
.
Blog
petak, veljača 22, 2008
Najbolje vrijeme za rezidbu kod voćki i grmova je u pravilu veljača i ožujak odn. srpanj i kolovoz. Ako svoju voćku želite oplemeniti te skupiti jednogodišnje snažne mladice, tzv. šibe, onda je to najbolje napraviti u travnju. Na taj način možete preko položnica i izdanaka razmnožavati i borovnice, maline i kupine.

Veličina i oblik stabla su vrlo važni. Ostavite li ih da prirodno rastu, mnoga će stabla postati nepraktično velika za prosječan vrt. Zbog toga su razvijeni manji oblici koji se uzgajaju na patuljastim i manje bujnim podlogama, no voćke možete oblikovati i orezivati kao lepeze, palmete i kordonce što također omogućuje uzgoj na manjim površinama. Orezivanje je jedan od aktualnih radova u vrtovima i voćnjacima. Dobrim orezivanjem ne oblikujete samo jaku okosnicu grana nego potičete i održavate najveću rodnost. Cilj rezidbe je stvaranje i održavanje optimalnog odnosa između rodnih i nerodnih grana. Ispravno orezivanje održava otvorenu, ne pregustu strukturu, koja omogućuje najviše sunčevog svjetla i pojednostavljuje prskanje i berbu. Kako bi se stvorio određeni oblik, kod mladih se biljaka orezivanje kombinira sa oblikovanjem. Uklanjaju se svi neželjeni mladi izboji, dok se ostali skraćuju kako bi se potaknuo rast postranih izboja. Oblikovano rodno stablo orezuje se zbog poticanja optimalnog rasta i stvaranja plodova. Odstranjuju se stare grane koje su već nekoliko godina za redom rodile i polako se iscrpljuju. Njih odrežemo do osnove. Rodne grane ne režemo. Mlade izbojke koji su previše uspravni treba potaknuti na stvaranje više cvjetnih pupova, što se postiže povezivanjem, kako bi stajali više vodoravno. Najviše cvjetova a time i plodova nastaje na položenim rodnim granama.

Razlike u oblikovanju i rezidbi voćki postoje od skupine do skupine (voćke stablašice, penjačice, bobičasto voće), kao i od vrste do vrste, ali princip orezivanja i cilj ostaju isti – obilniji i kvalitetniji urod i dobro razvijen habitus (izgled) biljke.

Ukoliko želite saznati nešto više o rezidbi jabuka i kruški pratite slijedeći link...
batmanrw @ 14:21 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
:::: Sponzor naš svagdašnji ::::
:::: Aktualno ::::
 
:: Odmah poslije berbe grožđa ::

E da, kad su berači pobrali grozdje dođe vrijeme da se gazda uhvati vještičje metle i od grozdja vina napravi. Ima više načina prerade grožđa koje hoby vinogradari najčešće koriste, a gospoda agronomi Stipe Stipić i Ivan Pribanić su izdvojili tri najčešća... Opširnije...

:: Berba grožđa ::
Kada započeti s berbom grožđa ? Koliko šečera ? Čime mjeriti ? Na što obratiti pažnju ??? .... Ma ima milijun pitanja koja nas svake godine pred berbu počnu brinuti, a na sva pitanja vrlo jednostavne odgovore možete pronači... Opširnije...
:: Najzdravije vino na svijetu ::
Najzdravije vino na svijetu čisti arterije Ovih je dana počela prodaja najzdravijeg vina na svijetu koje bi trebalo doprinijeti nestajanju masnoće koja se stvara u arterijama i smanjivanju rizika od srčanog udara... Opširnije...
:: Crno vino za zdravlje ::
Ukoliko još niste podlegli najavama Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima te i dalje pušite, onda barem sebi pomozite i sačuvajte svoje zdravlje (koliko je to moguće) u granicama normale, a vidjet ćete da se to može i spajanjem ugodnog i korisnog.... Opširnije...
:: Crna pjegavost (Phomopsis viticola) ::
Što reči nego da se u zadnje vrijeme toliko raširila da neki vinogradari več govore o pravoj pošasti koju je vrlo teško iskorijeniti te treba biti vrlo ustrajan u njenu suzbijanju, a naročito njenih potencijalnih uzročnika. Opširnije...
:: Stolne sorte grožđa - Sultanina bijela ::
Stolna sorta grožđa bez koštica, vodeća sorta u svijetu za proizvodnju suhog grožđa. Opširnije...
:: Doziranje i koncentracija pesticida ::
Sve dok se za zaštitu bilja koristila klasična prskalica na ručni odnosno vučeni pogon nije bilo većih odstupanja od dozacije tj. količine pesticida po jedinici površine. Opširnije...
:: Peronospora (plamenjača) vinove loze ::
Peronospora se pojavljuje na svim organima loze. Najkarakterističniji simptomi javljaju se na lišću, cvijetovima i grozdovima. Opširnije...


:: Zimsko špricanje vinove loze ::
Prednost prskanja u fenofazi mirovanja - fenofaza A pup u mirovanju (sl. 1) je ta što jednim prskanjem možemo suzbiti više bolesti i štetnika. Opširnije...
:: Uzgojna rezidba vinove loze ::
Prve godine cijep se reže kao i uvijek na 1 do 2 razvijena pupa. U toku te godine se ne plijevi i sve mladice vežu se uz kolac. Opširnije...
:: Pravila rezidbe ::
Opće je pravilo rezidbe da se uz lucanj, kondir ili rodni reznik ostavlja obavezno jedan prigojni reznik sa 1 do 2 pupa, a smješten je najčešće u neposrednoj blizini lucnja, kondira, odnosno reznika. Opširnije...
:: Rezidba / orezivanje mladog vinograda ::
Rezidba vinove loze prvih 4-5 godina poslije sadnje vinograda presudna je za njegov uspješan razvoj i što ekonomičnije iskorištavanje u godinama pune redovite rodnosti. Opširnije...
:: Vrijeme rezidbe vinove loze ::
Vinovu lozu možemo rezati od jeseni, čim padne lišće, pa sve do pred kretanje vegetacije u proljeće do kraja travnja. Sa stanovišta sigurnosti uvijek je bolje rezidbu (ako je to organizacijski moguće) provesti bliže proljeću, jer kasnije orezana loza kasnije "kreće" pa ima više šansi da izbjegne kasne proljetne mrazeve i smrzavice. Opširnije...
:: Rezidba voća ::
Najbolje vrijeme za rezidbu kod voćki i grmova je u pravilu veljača i ožujak odn. srpanj i kolovoz. Ako svoju voćku želite oplemeniti te skupiti jednogodišnje snažne mladice, tzv. šibe, onda je to najbolje napraviti u travnju. Opširnije...


:: Ukupne kiseline u vinu ::
Većina vinogradara - vinara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj muku muče što učiniti s viškom ukupnih kiselina u vinu. Za razliku od sjeverozapadne Hrvatske, vinogradari južne Hrvatske, muku muče, kako im ukupna kiselina, ne bi, tokom fermentacije...Opširnije...
:: Kako odabrati pravo vino za određenu priliku? ::
Odabrati pravo vino za određenu priliku jednako je uzbudljivo kao i vino samo po sebi. Potpuno je krivo mišljenje da je neko vino bolji izbor zato što je skuplje. Opširnije...
:: Vino za pse ::
Preporučeno i od strane veterinara. Mnogi svoje četveronožne ljubimce tretiraju kraljevski a da tako i ostane pobrinuo se Bark Vineyards proizvevši vino za pse. Opširnije...


:: Poklade i Korizma ::
U to se doba po kućama, osim mirisa krafni, širi i miris kiselog zelja koje je tih dana obavezno na jelovniku. Na selima se još uvijek jede pomalo zaboravljeno prisiljeno zelje. Opširnije...
:: Poticaji ::
Preduvjet je svega da se Obiteljsko Poljoprivredno Gospodarstvo nalazi u upisniku poljoprivrednih proizvođača i da su u upisnik upisane čestice na kojima se planira podići nasad. Opširnije...
:: Čuvanje i priprema loznih cijepova ::
Ozbiljni vinogradari, kao i pojedine udruge vinogradara nabavu sadnog materijala počinju odmah nakon berbe. Stoga ćemo u ovom članku pokušati dati nekoliko savjeta kako lozne cjepove sačuvati do vremena sadnje. Opširnije...
:: Radovi u veljači ::
U Kontinentalnoj Hrvatskoj rezidba vinograda započinje tijekom veljače dok je u Primorskoj Hrvatskoj rezidba već mogla biti obavljena ukoliko su vremenske prilike bile povoljne. Opširnije...
:: Odabir sorte vinove loze ::
Nakon pripreme površine za sadnju vinove loze na red dolazi odabir sorte vinove loze koju ćemo uzgajati. Ukoliko smo obični entuzijasti koji se vinogradarstvom i vinarstvom bave iz hobija odabir sorte vinove loze. Opširnije...
:: Analiza tla ::
Samo kemijskom kontrolom tla možemo saznati kakvo je ono doista, pa analiza tla postaje nužnost za modernu poljoprivredu. U pravilu je tako da možemo povećati prinose ako smanjimo kiselost tla. Opširnije...
:: Priprema površine za sadnju vinove loze ::
Vinova loza je višegodišnja kultura koja ostaje na zasađenom mjestu min. 30. godina, mada imamo i nasade starije od 50. godina što uvelike ovisi o intenzitetu proizvodnje. Zato je potrebno da se tlo dobro pripremi jer kasnijim korekcijama je vrlo teško nadomjestiti početne pogreške. Opširnije...

:::: Popevke ::::

Vinska popevka...

Nikaj na svetu lepšega ni

Nego gorica kada rodi

Kumek moj dragi . . . . . .

Kada pak dojde sveti Mihajl

Grozdje dozreva, ja ga bum bral

Kumek moj dragi . . . . . . . .. . .

Onda pak dojde sveti Martin
On ga bu krstil, ja ga bum pil
Kumek moj dragi daj se napij
Dugo nas nebu daj se ga vži....


Ono kaj srćeku....

Ono kaj srčeku najviše godi
Bez čega nam živeti ni
Mlada pucica srcu ljubica
Daj nam Bože daj Ve jemput
na toj črnoj zemlji raj!

Index.hr
Nema zapisa.